ONTDEK

AMSTERDAMS SPECIAALBIER

BIERPAKKETTEN

Amsterdams Speciaalbier presenteert zes bierpakketten! Zes bijzondere speciaalbieren zijn speciaal verpakt in een feestelijke geschenkverpakking.

BIERTYPE

Het is kenmerkend voor bier dat er een grote variatie aan onderling zeer verschillende soorten is. Er zijn bittere, zoete, zure en kruidige bieren. Ook zout kan onderdeel zijn van de smaak van bier. Bieren kunnen verschillen in alcoholpercentage, kleur, volheid, helderheid

en temperatuur waarop een bier het beste gedronken kan worden. Ook Amsterdamse bieren kennen een vrij grote verscheidenheid. Hieronder beschrijven wij de kenmerken van de verschillende biertypen die in onze webshop verkrijgbaar zijn.

ONTDEK ALE BIEREN

 Ale is het resultaat van bierbrouwen, zoals men dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kent. De ingrediënten en het brouwproces zijn nagenoeg hetzelfde als bij het brouwen van pils. Het verschil zit vooral in het feit dat bij de gekiemde gerst (mout) ook een deel geroosterde gerst wordt toegevoegd. De toevoeging van geroosterde gerst is verantwoordelijk voor de amber of koperachtige kleur van het bier. Er bestaan veel varianten zoals: Brown Ale, American Pale Ale en natuurlijk IPA.

PROEF WEIZEN BIEREN

Weizen is een lichtzoet bier en stamt oorspronkelijk uit Beieren. Het heeft een hoog koolzuurgehalte. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,5 en 6 %. De kleur is bleek tot amber. Weizen heeft een licht zuurgehalte waarbij tonen van banaan en geel fruit te herkennen zijn. Ook kan het bier zoetig tot zoet smaken. Weizenbier wordt altijd met tarwemout gebrouwen.
ONTDEK WITBIEREN

Witbier is een strak bier en goed dorstlessend. Het heeft een mild zuurgehalte en heeft tonen van koriander en citrus. Het alcohol percentage ligt tussen de 4,3 en 5,5 %. De kleur is bleek tot lichtblond. De smaak is verder kruidig en zoetig. Witbier is altijd gebrouwen met ongemoute tarwe.

PROEF SPECIALE (BELGE) BIEREN

Speciale is een lichtvoetig bier en dus makkelijk doordrinkbaar. Het heeft een lichte zoetige karamelsmaak. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,5 en 5,5 %. De kleur is goud- tot amberkleurig. Het bier is bovengistend en daardoor iets fruitiger dan Pils. De oorsprong van Speciale Belge ligt in de omgeving van Antwerpen.
ONTDEK PORTER BIEREN

Porter is een iets zoetig licht gebrand bier. De smaaktonen zijn geroosterd en licht fruitig, moutig. Het bier is donker koper tot zeer donkerbruin. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,5 en 6,5 %. De afdronk kan naar drop of karamel smaken. De naam van het bier verwijst naar de havenarbeiders in Engeland die het bier graag dronken.

PROEF BLOND BIEREN

Blond bier is een zeer toegankelijk bier met een zoetige smaak dat de associatie heeft met geel fruit en of honing. De bitterheid is veelal beperkt. De kleur is natuurlijk blond maar kan ook licht naar amber neigen. Het alcohol percentage ligt rond de 6,5-7%. Het is dus iets zwaarder, zoeter en fruitiger dan Pils.
ONTDEK INDIA PALE ALE (USA)

Dit bijzonder bittere bier wordt vaak gehopt met Cascade, Centennial of Chinook hopbloemen. IPA heeft een zeer krachtige citrusachtige, bloemige hopsmaak en is bijzonder populair op dit moment. De kleur is goud- tot amberkleurig. Met een een alcoholpercentage van 5,5%  tot 7,5 % is de Amerikaanse IPA is vaak sterker dan de Engelse variant.

PROEF PILSENER BIEREN

Pilsener is een dorstlessend en toegankelijk bier. Het heeft weinig smaakcomplexiteit waardoor ofwel de mout, ofwel de hop de boventoon voert. Het is verreweg het meest gedronken bier. Urtyp pilsener is voller en hoppiger. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4,5 en 5,5 %. De kleur is bleek tot blond met een briljante helderheid. De smaak is veelal bitter en ietwat moutig.
ONTDEK DUBBEL BIEREN

Dubbel bier is een vol rijp bier met een laag bittere smaak. Het kan tegelijk fruitig en kruidig zijn. De kleur is koper tot donder bruin en het alcohol percentage ligt vaak rond de 7%. De geur kan kruidig tot karamel-achtig zijn. Het is van oorsprong een Belgisch kloosterbier en de naam verwijst naar een grotere hoeveelheid mout dan in vergelijking met ‘gewoon’ bier.

PROEF TRIPEL BIEREN

Tripel is een complex bier met een soms hoge bitterheid. Tegelijkertijd is het zoetig en alcoholisch in de smaakbeleving. De kleur is blond tot amber. Het bier heeft een volle ‘body’. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7,5 en 9,5 %. Het bier dankt zijn naam aan de nog hogere moutsortering dan voor Dubbel bier en komt voor uit de Belgische Abdijtraditie.
ONTDEK BOCK BIEREN

Bockbier is een sterk seizoensbier. Een donkere variant, ‘herfstbok’, wordt tussen oktober en februari gebrouwen. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bockbier verkocht, ‘lentebock’ of ‘meibock’, dat meestal blond of amberkleurig is. Vaak is het bier zoet en karamel van smaak en heeft het een alcoholpercentage van tussen de 6% en 8%.

PROEF GERSTEWIJN (BARLEYWINE) BIEREN

Gerstewijn is een bier met een hoog alcoholpercentage en relatief veel restsuikers. Meestal wordt van een gerstewijn gesproken als het bier meer dan 10% alcohol heeft. Gerstewijn heeft een romige, moutige smaak die door de alcohol meer diepte krijgt, wat de associatie met wijn verklaart. De kleur varieert van amber tot donkerbruin. Gerstewijn wordt door een grote groep liefhebbers hoog gewaardeerd. De Westvleteren Twaalf is zo meermaals uitgeroepen tot het beste bier ter wereld.
ONTDEK SAISON BIEREN

Saison is een Belgische biersoort van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5 tot 6,5%. Saison is van oorsprong een licht, lichtzurig, droog (nasmaak), bitterig, kruidig / fruitig bier, dat tijdens de winter gebrouwen werd om in de zomer als dorstlesser gedronken te worden. Saisons worden tegenwoordig het hele jaar gebrouwen.

PROEF QUADRUPEL BIEREN

Quadrupel kan geplaatst worden in de categorie Gerstewijn. Het is een vol zwaar en plakkerig zoet zwaar bier met een geur die doet denken aan zuidvruchten. Het alcoholpercentage ligt tussen de 8,5 en 12.0 %. De kleur van het bier is donker koper tot donkerbruin met vaak een smaak van rozijnen, kandij en karamel. Quadrupel heeft in vergelijking met de Dubbel en Tripel de hoogste moutsortering. De naam is geïntroduceerd door brouwerij La Trappe in 1991.
ONTDEK STOUT BIEREN

Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door de toevoeging van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten. Het is een voornamelijk  Engelse bierstijl, met varianten als ‘Russian imperial stout’ en ‘milk stout’, ook wel ‘sweet stout’ genaamd. De bekendste stout wordt echter gemaakt door de Ierse brouwer Guinness. Dit type stout wordt ook wel ‘bitter stout’ of ‘dry stout’ genoemd.

PROEF LAGER BIEREN

Lager is in Angelsaksische landen de gebruikte term voor ondergistende bieren. Lager is afgeleid van lagern (Duits voor: lageren). In Nederland wordt lager als aanduiding voor een in Nederland gebrouwen bier niet meer gebruikt. In Duitsland komt nu naar Engels voorbeeld de term en de biersoort lager weer in zwang. Lager is in Nederland een pilsachtige met 3,5% alcohol, vergelijkbaar met tafelbier. Lager bevat minder alcohol en is dus goedkoper en makkelijker drinkbaar. Het heeft een fijne pilssmaak.